Boki trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 8 maja 2009, o 12:58
- Płeć: Kobieta
Boki trójkąta
W trójkącie równoramiennym stosunek długości ramion do podstawy wynosi 2:3. Oblicz pole.Obwód wynosi 21.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Boki trójkąta
Oznaczmy długość podstawy jako 2x i długości ramion jako 3x. Opuszczamy wysokość z wierzchołka naprzeciw podstawy na podstawę. Tylko ta wysokość jest nieznana. Ale to żaden problem. Rysując wspomnianą wysokość otrzymujemy trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokatnych długości x i przeciwprostokątnej 3x. Z twierdzenia Pitagorasa obliczamy h.\(\displaystyle{ x^{2}+h^{2}=9x^{2}}\). Wcześniej wyliczamy x korzystając z danej długości obwodu. Otrzymujemy: \(\displaystyle{ x = \frac{21}{8}}\)
wtedy \(\displaystyle{ h= \frac{21 \sqrt{2} }{4}}\). Mamy już wszystkie dane potrzebne do znalezienia pola.
wtedy \(\displaystyle{ h= \frac{21 \sqrt{2} }{4}}\). Mamy już wszystkie dane potrzebne do znalezienia pola.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 8 maja 2009, o 12:58
- Płeć: Kobieta
Boki trójkąta
łoł a ja chciałam coś obwód dzielić przez 5 i potem mnożyć....ale na to bym nie wpadła;D