Romb i wysokość

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
skalpel122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 maja 2009, o 12:58
Płeć: Kobieta

Romb i wysokość

Post autor: skalpel122 »

Obliczyłam poniższe zadanie ale nie jestem pewna czy jest dobrze. Prosiłabym o pomoc.
Oblicz wysokość rombu o przekątnych 12 i 6.
Moje rozwiązanie:
P=12*6/2=36 czyli a=6
wysokość obliczyłam ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego.
Wyszła h=3 pierwiastki z 3
Może tak być?
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Romb i wysokość

Post autor: De Moon »

Metoda jest poprawna.
skalpel122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 maja 2009, o 12:58
Płeć: Kobieta

Romb i wysokość

Post autor: skalpel122 »

ufff całe szczęście. Dziękuje za szybką odpowiedź.
ODPOWIEDZ