Mam takie zadanie
Trapez o ramionach długości 12 cm i 18 cm opisany jest na okręgu o promieniu 5 cm. Oblicz obwód i pole tego trapezu.
Pole o obwód trapezu opisanego na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 16 sty 2009, o 08:48
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
Pole o obwód trapezu opisanego na okręgu
obwód( 12 + 18 )*2 = 60
gdyż jeśli czworokąt można opisać na okręgu to suma długości przeciwległych boków muszą musi być sobie równa
a pole
0.5 * 30 *10=150
10 - dwa razy promień
30 - suma długości podstaw ( patrz wyżej )
pzdr
gdyż jeśli czworokąt można opisać na okręgu to suma długości przeciwległych boków muszą musi być sobie równa
a pole
0.5 * 30 *10=150
10 - dwa razy promień
30 - suma długości podstaw ( patrz wyżej )
pzdr