Udowodnij że środki kwadratów
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Udowodnij że środki kwadratów
Udowodnij że środki kwadratów zbudowanych na bokach równoległoboku i leżących na zewnątrz tego równoległoboku są wierzchołkami nowego kwadratu
- Psycho
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 68 razy
Udowodnij że środki kwadratów
Wskazówka: Połącz środki sąsiednich kwadratów ze sobą, oraz środki z wierzchołkami boku równoległoboku, na którym zostały zbudowane.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Udowodnij że środki kwadratów
1. Środki kwadratów traktować jako wierzchołek trójkąta prostokątnego równoramiennego, w którego skład wchodzą bok i dwie połówki przekątnych kwadratu.
2. Taki trójkąt równoramienny prostokątny ma tę zaletę że jego dwa kąty ostre maja po 45 stopni.
3. Oznaczmy długości boków równoległoboku jako a i b
4. Łatwo wyznaczyć długości boków trójkątów równoramiennych z pkt 1. \(\displaystyle{ \frac{a}{ \sqrt{2}}}\) i \(\displaystyle{ \frac{b}{ \sqrt{2}}}\)
5. Oznaczmy kąt ostry równoległoboku jako \(\displaystyle{ \alpha}\)
6. Ponieważ z cechy równoległoboku wynika że ma 2 pary identycznych dobudowanych trójkątów równoramiennych wystarczy zająć się parą sąsiednich a reszta analogicznie
7. Teraz czeka nas zabawa z kątami i długościami:
7a) pierwszy trójkąt to wierzchołek przy kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) i dwa sąsiadujące środki kwadratów, dwa boki znamy (pkt. 4) ostatni bok z tw. cosinusów
7a) drugi trójkąt to wierzchołek przy kącie rozwartym (\(\displaystyle{ 180 - \alpha}\)) i też dwa sąsiadujące środki kwadratów o znanych bokach (pkt. 4) również tu szukamy z tw. cosinusów brakujący bok
8. Chodzi o to by pokazać ze długości znalezione w 7a i 7b są takie same.
9. No i zabawa z kątami by pokazać że tworzą one kąt prosty, albo wykazać że wszystkie są tej samej miary a ponieważ to czworokąt to 360stopni : 4 = 90
2. Taki trójkąt równoramienny prostokątny ma tę zaletę że jego dwa kąty ostre maja po 45 stopni.
3. Oznaczmy długości boków równoległoboku jako a i b
4. Łatwo wyznaczyć długości boków trójkątów równoramiennych z pkt 1. \(\displaystyle{ \frac{a}{ \sqrt{2}}}\) i \(\displaystyle{ \frac{b}{ \sqrt{2}}}\)
5. Oznaczmy kąt ostry równoległoboku jako \(\displaystyle{ \alpha}\)
6. Ponieważ z cechy równoległoboku wynika że ma 2 pary identycznych dobudowanych trójkątów równoramiennych wystarczy zająć się parą sąsiednich a reszta analogicznie
7. Teraz czeka nas zabawa z kątami i długościami:
7a) pierwszy trójkąt to wierzchołek przy kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) i dwa sąsiadujące środki kwadratów, dwa boki znamy (pkt. 4) ostatni bok z tw. cosinusów
7a) drugi trójkąt to wierzchołek przy kącie rozwartym (\(\displaystyle{ 180 - \alpha}\)) i też dwa sąsiadujące środki kwadratów o znanych bokach (pkt. 4) również tu szukamy z tw. cosinusów brakujący bok
8. Chodzi o to by pokazać ze długości znalezione w 7a i 7b są takie same.
9. No i zabawa z kątami by pokazać że tworzą one kąt prosty, albo wykazać że wszystkie są tej samej miary a ponieważ to czworokąt to 360stopni : 4 = 90