stosunek pola trójkąta do pola koła
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 11 lis 2006, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
stosunek pola trójkąta do pola koła
Na trójkącie którego 2 kąty \(\displaystyle{ \alpha i \beta}\) opisano okrąg. Wyznacz stosunek pola trójkąta do pola koła którego promieniem jest zakreślony okrąg.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
stosunek pola trójkąta do pola koła
Z tw. sinusów: \(\displaystyle{ \,\,\, \frac{a}{sin(\alpha)} = \frac{b}{sin(\beta)} = 2 \, R \,\,\,}\) --> wyznacz a i b.
Stosunek pól: \(\displaystyle{ \,\,\, \frac{\frac{1}{2}\, a \, b \, sin(\pi - (\alpha + \beta))}{\pi \, R^{2}} \,\,\,}\) --> i podstawić
Stosunek pól: \(\displaystyle{ \,\,\, \frac{\frac{1}{2}\, a \, b \, sin(\pi - (\alpha + \beta))}{\pi \, R^{2}} \,\,\,}\) --> i podstawić