Będę wdzięczna jeśli ktoś to rozwiąże:
1. oblicz pole i obwód trapezu prostokątnego opisanego na okręgu o promieniu 2 wiedząc, że jego dłuższe ramie ma długość 6
Trapez prostokątny opisany na okręgu
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Trapez prostokątny opisany na okręgu
\(\displaystyle{ P= \left(\frac{a+b}{2} \right) \cdot h = \left(\frac{a+b}{2} \right) \cdot 2r}\)
\(\displaystyle{ a+b=2r+6 \iff \frac{a+b}{2}=r+3}\)
\(\displaystyle{ a+b=2r+6 \iff \frac{a+b}{2}=r+3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
Trapez prostokątny opisany na okręgu
H= 2r. Trapez jest opisany na okregu wiec a+b znasz poniewaz jest ona rownowazna sumie ramion, h rowniez znasz wiec obliczenie pola jest proste, obwod dwa razy iloczyn obu ramion z tej samej wlasnosci
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
Trapez prostokątny opisany na okręgu
\(\displaystyle{ h= 2*r = 4}\) i jest to rowniez ramie przy kacie prostym trapezu. Z wlasnosci trapezu opisanego na okregu \(\displaystyle{ 4+6=a+b=10}\)
\(\displaystyle{ P=1/2*10*4=20}\)
\(\displaystyle{ O=2*(6+4)=20}\)
\(\displaystyle{ P=1/2*10*4=20}\)
\(\displaystyle{ O=2*(6+4)=20}\)