Kula i jej własnosc
Kula i jej własnosc
Do miski mającej kształt półkuli o promienu 10 cm nalano wody do wysokości 6 cm. Jaki jest najwięksszy kąt, o który można przechylić miskę tak, aby woda się nie wylała?
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Kula i jej własnosc
Zadanie jest banalne, sam zobaczysz, wystarczy wykonać dobry rysunek
Nasz kąt do obliczenia to kąt czerwony (linia przerywana to miska po przechyleniu)
Wiemy, że kąt zielony + kąt czerwony \(\displaystyle{ = 90 ^{o}}\)
Jaka jest długość odcinka |AC|?
Jaka jest długość odcinka |BC|?
Oblicz kąt zielony z funkcji trygonometrycznych (cosinus)
Ostatecznie kąt czerwony równa sie \(\displaystyle{ = 90 ^{o}}\) - kąt zielony
PS: Nie pisałem tych kątów poprawnie (np. \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\)) po prostu pisałem kąt czerwony/zielony, żeby to było bardziej zrozumiałe
Nasz kąt do obliczenia to kąt czerwony (linia przerywana to miska po przechyleniu)
Wiemy, że kąt zielony + kąt czerwony \(\displaystyle{ = 90 ^{o}}\)
Jaka jest długość odcinka |AC|?
Jaka jest długość odcinka |BC|?
Oblicz kąt zielony z funkcji trygonometrycznych (cosinus)
Ostatecznie kąt czerwony równa sie \(\displaystyle{ = 90 ^{o}}\) - kąt zielony
PS: Nie pisałem tych kątów poprawnie (np. \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\)) po prostu pisałem kąt czerwony/zielony, żeby to było bardziej zrozumiałe