Mam zadanie do rozwiązania.
Co prawda jakoś sobie z nim poradziłam i rozwiązałam, ale wynik mam inny niż w podręczniku w odpowiedziach. ;P
Mogłby mi ktoś rozwiązać to zadanie.?
Bardzo bym prosiła. ;]
Oto jego treść:
Pewne dwa wielokąty są podobne. Wiadomo, że jeden z nich ma pole 2 razy większe, a obwód o 10 większy od drugiego wielokąta. Znajdź obwody tych wielokątów.
pola figur podobnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 2 kwie 2009, o 21:45
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
pola figur podobnych.
\(\displaystyle{ 10 \sqrt{2} + 10}\)
\(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}+20}\)
?
-- dzisiaj, o 19:58 --
Obwód jest o 10 czy o 1 większy?
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
\(\displaystyle{ k^2=2\\
k= \sqrt{2}}\)
x-obwód mniejszego wielokąta
x+10-obwód większego wielokąta
\(\displaystyle{ \frac{x+10}{x} = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}+20}\)
?
-- dzisiaj, o 19:58 --
Obwód jest o 10 czy o 1 większy?
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
\(\displaystyle{ k^2=2\\
k= \sqrt{2}}\)
x-obwód mniejszego wielokąta
x+10-obwód większego wielokąta
\(\displaystyle{ \frac{x+10}{x} = \sqrt{2}}\)