a)
Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-2mx+2m-1=0}\) opisuje okrąg? Podaj współrzędne środka i długość promienia okręgu.
b)
Dla jakich wartości parametru m okrąg ten jest styczny do prostej o równaniu x=4?
Okrąg - zad z parametrem
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Okrąg - zad z parametrem
a) \(\displaystyle{ (x-m) ^{2}+y ^{2}=(m-1) ^{2}}\)
Aby był to okrąg \(\displaystyle{ (m-1) ^{2} >0 \Leftrightarrow m \neq 1}\)
\(\displaystyle{ S=(m;0)}\)
\(\displaystyle{ r= \left|m-1 \right|}\)
b) \(\displaystyle{ d(S;pr. x-4=0)=r}\)
\(\displaystyle{ \left| m-4\right|= \left| m-1\right|}\)
\(\displaystyle{ m-4=m-1 \vee m-4=-m+1}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{5}{2}}\)
Aby był to okrąg \(\displaystyle{ (m-1) ^{2} >0 \Leftrightarrow m \neq 1}\)
\(\displaystyle{ S=(m;0)}\)
\(\displaystyle{ r= \left|m-1 \right|}\)
b) \(\displaystyle{ d(S;pr. x-4=0)=r}\)
\(\displaystyle{ \left| m-4\right|= \left| m-1\right|}\)
\(\displaystyle{ m-4=m-1 \vee m-4=-m+1}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{5}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 6 maja 2009, o 19:44 przez mcbob, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Okrąg - zad z parametrem
a)
\(\displaystyle{ (x ^{2}-2mx+m ^{2}) +y ^{2} -m ^{2}+2m-1=0}\)
\(\displaystyle{ (x-m) ^{2}+y^{2}=m ^{2}-2m+1}\)
\(\displaystyle{ m ^{2}-2m+1=(m-1)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (m-1) ^{2}>0 \Rightarrow m \in (-\infty,1)\cup(1,+\infty)}\)
Srodek w punkcie:
\(\displaystyle{ S=(m,0)}\)
\(\displaystyle{ r=|m-1|}\)
b)
\(\displaystyle{ m+m-1=4}\)
\(\displaystyle{ m=2,5}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2}-2mx+m ^{2}) +y ^{2} -m ^{2}+2m-1=0}\)
\(\displaystyle{ (x-m) ^{2}+y^{2}=m ^{2}-2m+1}\)
\(\displaystyle{ m ^{2}-2m+1=(m-1)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (m-1) ^{2}>0 \Rightarrow m \in (-\infty,1)\cup(1,+\infty)}\)
Srodek w punkcie:
\(\displaystyle{ S=(m,0)}\)
\(\displaystyle{ r=|m-1|}\)
b)
\(\displaystyle{ m+m-1=4}\)
\(\displaystyle{ m=2,5}\)