boki prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
boki prostokąta
obwód prostokąta ma 96 cm, dwusieczna jednego z kątów dzieli dłuższy bok tego prostokąta w stosunku 2:3, oblicz długości bokow tego prostokąta.
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
boki prostokąta
W prostokącie masz tylko kąty proste. Jak poprowadzisz dwusieczną to otrzymasz trójkąt równoramienny. Więc mamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2(a+b)=96 \\ b= \frac{2}{5}a \vee b= \frac{3}{5}a \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2(a+b)=96 \\ b= \frac{2}{5}a \vee b= \frac{3}{5}a \end{cases}}\)
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
boki prostokąta
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=30 \\ b=18 \end{cases} \vee \begin{cases} a=34 \frac{2}{7} \\ b=13 \frac{5}{7} \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
boki prostokąta
mcbob, ja zrobiłem to tak:
16a=96;
a=6,
a=30
b=18
możesz napisać rownanie, bo nie wiem skąd Ci się wzioło \(\displaystyle{ b= \frac{2}{5} a \vee b= \frac{3}{5} a}\)
16a=96;
a=6,
a=30
b=18
możesz napisać rownanie, bo nie wiem skąd Ci się wzioło \(\displaystyle{ b= \frac{2}{5} a \vee b= \frac{3}{5} a}\)
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
boki prostokąta
nogiln pisze:możesz napisać rownanie, bo nie wiem skąd Ci się wzioło \(\displaystyle{ b= \frac{2}{5} a \vee b= \frac{3}{5} a}\)
Dzieli bok w stosunku 2:3 ale nie wiemy z której strony są \(\displaystyle{ \frac{2}{5}a}\) i z której \(\displaystyle{ \frac{3}{5} a}\) więc są 2 przypadki.nogiln pisze:dwusieczna jednego z kątów dzieli dłuższy bok tego prostokąta w stosunku 2:3