okręgi styczne
okręgi styczne
Wspólne styczne dwóch okręgów stycznych zewnętrznie przecinają sie pod kątem 60 stopni. Wykaż ze stosunek peomieni tych okręgów jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
okręgi styczne
z rysunku masz:
\(\displaystyle{ \frac{R}{R + 2r + x } = \frac{1}{2}}\) --> sinus 30
oraz: \(\displaystyle{ \frac{r}{r + x } = \frac{1}{2}}\) --> wyznacz x i wstaw do pierwszego
\(\displaystyle{ \frac{R}{R + 2r + x } = \frac{1}{2}}\) --> sinus 30
oraz: \(\displaystyle{ \frac{r}{r + x } = \frac{1}{2}}\) --> wyznacz x i wstaw do pierwszego