Dowod na kat prosty
Dowod na kat prosty
Dany jest kwadrat ABCD w którym przekątne przecinają sie w punkcie O. Punkt K jest środkiem odcinka AO a punkt L srodkiem boku CD. Wykaż ze kąt LKB jest prosty
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Dowod na kat prosty
Można to udowodnić np. tak:
Policz z tw. Pitagorasa pomarańczowe przeciwprostokątne w trzech żółtych trójkątach prostokątnych, potem wykaż, że:
\(\displaystyle{ |LK|^2+|BK|^2=|BL|^2}\) tw. Pitagorasa, jeśli równość zachowana to znaczy, że kąt LKB jest prosty
Policz z tw. Pitagorasa pomarańczowe przeciwprostokątne w trzech żółtych trójkątach prostokątnych, potem wykaż, że:
\(\displaystyle{ |LK|^2+|BK|^2=|BL|^2}\) tw. Pitagorasa, jeśli równość zachowana to znaczy, że kąt LKB jest prosty
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Dowod na kat prosty
Można też wykazać, że trójkąty prostokątne B_K oraz K_L są przystające (_ oznacza odpowiednie punkty na bokach kwadratu - nie opisane na rysunku Sherlocka). mianowicie: _B=K_ oraz _K = _L. stąd wynika, że kąty LK_ i BK_ uzupełniają się do 90 stopni.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dowod na kat prosty
\(\displaystyle{ <ABK=x\\
<KBO=y\\
x+y=45^o}\)
trójkąt BCL jest podobny do trójkąta BOK
\(\displaystyle{ \frac{LC}{CB}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{KO}{OB}= \frac{1}{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ <LBC=<KBO=y}\)
\(\displaystyle{ <OBL=x\\
<OLB=<LBC=y\\
<KBL=45^o}\)
Trójkąt OBL jest podobny do KOL
\(\displaystyle{ <BOL=<KOL}\)
\(\displaystyle{ \frac{LO}{OB}= \frac{ \sqrt{2} }{2}\\
\frac{KO}{LO}=\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ <KLO=<OBL=x}\)
\(\displaystyle{ <KLB=x+y=45^o}\)
Trójkąt jest więc prostokątny.