Długość boku kwadratu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
R37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 1 maja 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 62 razy

Długość boku kwadratu

Post autor: R37 »

Stosunek obwodów dwóch kwadratów jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) Oblicz długość boku kazdego kwadratu jesli wiadomo ze suma pól jest równa 160cm^2.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Długość boku kwadratu

Post autor: anna_ »

a, b-boki kwadratów
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{4a}{4b}= \frac{1}{3} \\ a^2+b^2=160 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ