znowu prosze o pomoc lub nakierowanie mnie na dobry tok myslenia.
mam zadanie
pole prostokata wynosi \(\displaystyle{ 48^{2}}\) a stosunek jego bokow wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) . mam obliczyc obwod i promien okregu opisanego na tym prostokacie
Hmmm ktos moze mnie jakos nakierowac ?
Obwód i promień koła opisanego
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Obwód i promień koła opisanego
Ostatnio zmieniony 5 maja 2009, o 13:41 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obwód i promień koła opisanego
Jeden bok ma długość \(\displaystyle{ 3x}\) drugi \(\displaystyle{ 4x}\) (stosunek zatem 3:4):
\(\displaystyle{ 3x \cdot 4x=48^2}\)
Mając x policzysz długości boków i obwód.
Promień okręgu opisanego na tym prostokącie to połowa jego przekątnej (zrób rysunek), przekątną policzysz z tw. Pitagorasa...
\(\displaystyle{ 3x \cdot 4x=48^2}\)
Mając x policzysz długości boków i obwód.
Promień okręgu opisanego na tym prostokącie to połowa jego przekątnej (zrób rysunek), przekątną policzysz z tw. Pitagorasa...
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Obwód i promień koła opisanego
dzieki xD widocznie jetsem megga glabem ze nie umiem tego obliczyc... coz... nie mam zdolnosci matematycznych
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obwód i promień koła opisanego
nie przesadzaj, to matematyka a nie ogrodnictwo
rób sobie rysunki, to pomaga znaleźć rozwiązanie
rób sobie rysunki, to pomaga znaleźć rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz