Dwie proste równoległe ?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
escort
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 28 gru 2007, o 10:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Dwie proste równoległe ?

Post autor: escort »

Dwie proste równoległe przecinają jedno ramię kąta o wierzchołku O w punktach A i B, drugie zaś w punktach C i D. Oblicz długość odcinka CD wiedząc, że: \(\displaystyle{ |OC|=4,6 |OA|=3,2 |OB|=5,6}\)
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

Dwie proste równoległe ?

Post autor: escargot »

a słyszałeś o twierdzeniu Talesa? wystarczy ułożyć odpowiednią proporcję
ODPOWIEDZ