Pole trapezu
Pole trapezu
Pole trapezu na rysunku przedstaw w postaci wyrazenia algebraicznego. (ma wyjsc 12x^2 ale mi wychodzi cały czas 16x^2 )
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Pole trapezu
Właściwie całość opiera się na wyznaczeniu wysokości, co pewnie próbowałeś już robić
Prowadzimy ją sobie tak, aby ramię \(\displaystyle{ 5x}\) stało się przeciwprostokątną, z kolei wysokość ta wraz z odcinkiem \(\displaystyle{ 6x-2x=4x}\) przyprostokątne
Powstaje, wiadomo, trójkąt prostokątny
I wysokość \(\displaystyle{ h^2=25x^2-16x^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=9x^2}\), zatem \(\displaystyle{ h=3x}\)
No i w końcu \(\displaystyle{ P=\frac{(6x+2x)3x}{2}=\frac{24x^2}{2}=12x^2}\)
Prowadzimy ją sobie tak, aby ramię \(\displaystyle{ 5x}\) stało się przeciwprostokątną, z kolei wysokość ta wraz z odcinkiem \(\displaystyle{ 6x-2x=4x}\) przyprostokątne
Powstaje, wiadomo, trójkąt prostokątny
I wysokość \(\displaystyle{ h^2=25x^2-16x^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=9x^2}\), zatem \(\displaystyle{ h=3x}\)
No i w końcu \(\displaystyle{ P=\frac{(6x+2x)3x}{2}=\frac{24x^2}{2}=12x^2}\)