Nierówność w trapezie
- Psycho
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 68 razy
Nierówność w trapezie
Na okręgu o promieniu r opisano trapez, którego przekątne mają długości m i n. Udowodnij, że \(\displaystyle{ m^{2} + n^{2} \ge 16r^{2}}\).
- atimor
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 9 mar 2009, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 13 razy
Nierówność w trapezie
W każdym czworokącie, w który można wpisać okrąg zachodzi:
\(\displaystyle{ d_{1}+d_{2} \ge 4 \sqrt{2} \cdot r}\), gdzie d to przekątna, a r - promień okręgu wpisanego.
(równość zachodzi w przypadku kwadratu, w którym rzeczywiście każda z przekątnych jest równa \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} \cdot r}\))
Stąd wynika teza. (\(\displaystyle{ m\ge 2 \sqrt{2} \cdot r \wedge n\ge 2 \sqrt{2} \cdot r \Rightarrow m^{2}+ n^{2} \ge 8 r^{2}+ 8 r^{2} = 16 r^{2}}\))
\(\displaystyle{ d_{1}+d_{2} \ge 4 \sqrt{2} \cdot r}\), gdzie d to przekątna, a r - promień okręgu wpisanego.
(równość zachodzi w przypadku kwadratu, w którym rzeczywiście każda z przekątnych jest równa \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} \cdot r}\))
Stąd wynika teza. (\(\displaystyle{ m\ge 2 \sqrt{2} \cdot r \wedge n\ge 2 \sqrt{2} \cdot r \Rightarrow m^{2}+ n^{2} \ge 8 r^{2}+ 8 r^{2} = 16 r^{2}}\))
Ostatnio zmieniony 9 maja 2009, o 21:23 przez atimor, łącznie zmieniany 1 raz.
- atimor
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 9 mar 2009, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 13 razy
Nierówność w trapezie
Przedłużyć ramiona trapezu, zauważyć, że w trapezie promień okręgu wpisanego jest połową wysokości, skorzystać ze wzoru na pole trójkąta, znaleźć zależność między długościami podstaw trapezu w otrzymanym trójkącie, skorzystać z własności czworokątów opisanych na okręgach (sumy przeciwległych boków są sobie równe), znaleźć sumę dlugości przekątnych i wyznaczyć minimum...
Dasz radę?
Dasz radę?