Okrąg wpisany w trójkąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marulek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 maja 2009, o 08:18
Płeć: Mężczyzna

Okrąg wpisany w trójkąt

Post autor: marulek91 »

a)uzasadnij że pole trójkąta rónobocznego o boku długości a wyraża się wzroem P=PIERWIASTEK 3/4 A DO KWADRATU ORAZ WZOREM P =3/2 ar gdzie r jest promieniem okręgu wpisnaego w trójkąt.

b)uzasadnij że promień okregu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku długości a jest równy pierwiastek3/6 a

c) oblicz pole trójkąta równobocznego opisanego na okręgu o promieniu r = 2


Bardzo Proszę o rozwiązanie tego zadania będę bardzo wdzięczny:)

PS.3/2 itp to ułamki. A NP PIERWIASTEK 3 TO GÓRNA CZĘŚĆ UŁAMKA
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

Okrąg wpisany w trójkąt

Post autor: kaszubki »

Jejku, tak trudno wejść w instrukcję LaTeX-u? https://matematyka.pl/latex.htm
ODPOWIEDZ