Sześciokąt foremny
Sześciokąt foremny
Uzasadnij, ze suma długosci przekatnych wychodzacych z jednego wierzchołka sześciokąta foremnego jest mniejsza od obwodu tego sześciokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 179
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 15:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
Sześciokąt foremny
Z jednego wierzchołka można poprowadzić trzy przekątne. Dwie z nich będą miały długość \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\), trzecia będzie miała długość 2a. Obwód to 6a.
\(\displaystyle{ 2a\sqrt{3}+2a=2a(\sqrt{3}+1)\approx2a\cdot 2,73=5,46a< 6a}\)
\(\displaystyle{ 2a\sqrt{3}+2a=2a(\sqrt{3}+1)\approx2a\cdot 2,73=5,46a< 6a}\)