Kwadrat i koło - dowód

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Kwadrat i koło - dowód

Post autor: szymek12 »

Kwadrat o boku długości \(\displaystyle{ a}\) podzielono prostymi równoległymi do jego boków na \(\displaystyle{ n ^{2}}\) przystających kwadracików o boku długości \(\displaystyle{ \frac{a}{n}}\) . W każdy z tych kwadratów wpisano koło. Wykaż, że pole części danego kwadratu nie pokrytej kołami nie zależy od \(\displaystyle{ n}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kwadrat i koło - dowód

Post autor: piasek101 »

Szukane :
\(\displaystyle{ a^2-n^2\cdot\pi\left(\frac{a}{2n}\right)^2=...}\)
ODPOWIEDZ