Okręgi współśrodkowe

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
R37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 1 maja 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 62 razy

Okręgi współśrodkowe

Post autor: R37 »

Dane sa 2 okregi wspolśrodkowe o różnych promieniach.
Cięciwa wiekszego okregu jest styczna do mniejszego okregu i ma dł 12 cm.
Oblicz pole pierścienia kołowego utworzonego przez te okregi.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Okręgi współśrodkowe

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ R^2-r^2=6^2}\)
R37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 1 maja 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 62 razy

Okręgi współśrodkowe

Post autor: R37 »

ale nie ma podanych wartości R i r
mikolajr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 01:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 49 razy

Okręgi współśrodkowe

Post autor: mikolajr »

\(\displaystyle{ P=\pi R^2 - \pi r^2= \pi \ (R^2-r^2)}\) i z powyższego
ODPOWIEDZ