W równoległoboku gdzie jeden z boków jest 2 razy dłuzszy od drugiego, kąt ostry ma miare 60, a dłuzsza przekatna ma miare 4 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) cm.
a) Oblicz długosci boków rownoległoboku
b)oblicz dł wysokości poprowadzonej na dł€ższy bok
c) oblicz objętość bryły otrzymanej w wyniku obrotu rownoległoboku wokół dłuzszego boku
długosci boków, wysokość w równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
długosci boków, wysokość w równoległoboku
ad a)
tw cosinusów:
\(\displaystyle{ (4 \sqrt{3}) ^{2} =a ^{2}+(2a) ^{2}-2*a*2a*cos(120)}\)
i z tego wyliczasz długości boków równoległoboku
-- 1 maja 2009, o 15:03 --
ad b):
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin90}= \frac{h}{sin60}}\) i z tego liczysz h.-- 1 maja 2009, o 15:15 --ad c):
\(\displaystyle{ V=2a*Pi*h ^{2}}\)
tak mi sie wydaje, bo powstanie walec z wyciety stozkiem u dolu i z dobudowanym stozkiem u gory, a oba stożki sie uzupelniaja, wiec wystarczy chyba policzyc v walca, ale pewien nie jestem. Pozdrawiam!
tw cosinusów:
\(\displaystyle{ (4 \sqrt{3}) ^{2} =a ^{2}+(2a) ^{2}-2*a*2a*cos(120)}\)
i z tego wyliczasz długości boków równoległoboku
-- 1 maja 2009, o 15:03 --
ad b):
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin90}= \frac{h}{sin60}}\) i z tego liczysz h.-- 1 maja 2009, o 15:15 --ad c):
\(\displaystyle{ V=2a*Pi*h ^{2}}\)
tak mi sie wydaje, bo powstanie walec z wyciety stozkiem u dolu i z dobudowanym stozkiem u gory, a oba stożki sie uzupelniaja, wiec wystarczy chyba policzyc v walca, ale pewien nie jestem. Pozdrawiam!