pole czworokata

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
slawek5170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

pole czworokata

Post autor: slawek5170 »

w okregu o srodku 0 i promieniu 6cm wspisano czworokat ABCD. katy srodkowe AOB, BOC, COD, DOA maja odpowiednio miary 45, 150, 135, 30. oblicz pole czworokata ABCD
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole czworokata

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ P= \frac{r^2sin45^o}{2}+\frac{r^2sin150^o}{2}+\frac{r^2sin135^o}{2}+\frac{r^2sin30^o}{2} = \frac{r^2}{2}(sin45^o+sin150^o+sin135^o+sin30^o)}\)
ODPOWIEDZ