Kąty w równoległoboku
Kąty w równoległoboku
Obliczyć miary kątów rownoległoboku,ktorego boki mają dł 6cm i 15 cm, gdzie pole wynosi 45 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) cm^2
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
Kąty w równoległoboku
\(\displaystyle{ P= absin\alpha=45 \sqrt{3},\alpha \in (0,90)}\) stad dostajesz \(\displaystyle{ sin\alpha}\) a katy w rownolegloboku to \(\displaystyle{ arcsin\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ arcsin(180-\alpha)}\)
edited.
edited.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2009, o 15:41 przez LastSeeds, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 01:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 49 razy
Kąty w równoległoboku
\(\displaystyle{ P=absin\alpha}\) pole równoległoboku
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{ \sqrt{3}}{2} \\ \beta = 180- \alpha}\)
\(\displaystyle{ \beta}\) - drugi kąt równoległoboku
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{ \sqrt{3}}{2} \\ \beta = 180- \alpha}\)
\(\displaystyle{ \beta}\) - drugi kąt równoległoboku
Ostatnio zmieniony 1 maja 2009, o 15:13 przez mikolajr, łącznie zmieniany 6 razy.
- Damian905
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 2 sty 2008, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
Kąty w równoległoboku
Dla jakiego kata \(\displaystyle{ \alpha}\) \(\displaystyle{ \sin\alpha= \sqrt{3}}\)??R37 pisze:tak \(\displaystyle{ \sin \alpha \ =\sqrt{3}}\) i co dalej?
Kąty w równoległoboku
Damian905 pisze:Dla jakiego kata \(\displaystyle{ \alpha}\) \(\displaystyle{ \sin\alpha= \sqrt{3}}\)??R37 pisze:tak \(\displaystyle{ \sin \alpha \ =\sqrt{3}}\) i co dalej?
dla alfa = 60
- Damian905
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 2 sty 2008, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
Kąty w równoległoboku
Nestety taka wartosc nie istnieje bo \(\displaystyle{ \sqrt{3}>1}\)sinus przyjmuje wartości od <-1,1> Masz błąd w obliczeniachR37 pisze:Damian905 pisze:Dla jakiego kata \(\displaystyle{ \alpha}\) \(\displaystyle{ \sin\alpha= \sqrt{3}}\)??R37 pisze:tak \(\displaystyle{ \sin \alpha \ =\sqrt{3}}\) i co dalej?
dla alfa = 60