Odcinek łączący środek trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Duke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z internetu
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 2 razy

Odcinek łączący środek trapezu

Post autor: Duke »

Proszę o rozwiązanie tego zadania, jako że z planimetrii leżę.

Odcinek łączący środki ramion trapezu dzieli ten trapez na dwie figury o polach równych 12 i 8. Oblicz pola trójkątów na które dzieli ten trapez przekątna trójkąta. Zrobiłem układ równań, ale wychodzi z niego sprzeczność i jak tak patrzę, zawsze będzie, cokolwiek nei wstawię. Proszę o ROZWIĄZANIE tego zadania. Dzięki!
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Odcinek łączący środek trapezu

Post autor: De Moon »

Przekątna trójkąta?
Rufus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 11 maja 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa / Łowicz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Odcinek łączący środek trapezu

Post autor: Rufus90 »

Ja to robilem tak:

x - odcinek laczacy srodki bokow
h - cala wysokosc trapezu
a - dluzsza podstawa
b - krotsza podstawa

\(\displaystyle{ ah+bh=40}\)
\(\displaystyle{ ah+xh=48}\)
\(\displaystyle{ xh+bh=32}\)

\(\displaystyle{ xh=20}\)

\(\displaystyle{ ah=28}\)
\(\displaystyle{ bh=12}\)

polowy ah i bh to szukane trojkaty o ile dobrze zrozumialem tresc zadania w ktorej jest maly blad.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ