Przekątna i obwód rombu
Przekątna i obwód rombu
Pole rombu jest równe 24 pierwiastek z 3. a jego dłuższa przekątna 8 pierwiastek z 3. Oblicz obwód i drugą przekątną tego rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Przekątna i obwód rombu
Wzór na pole rombu.
Przekształć aby obliczyć drugą przekątną.
Do obliczenia boku rombu można skorzystać z tw. Pitagorasa, ponieważ przekątne przecinają sie pod kątem prostym.
Jeżeli będzie jakiś problem, napisz swoje rozwiązanie, ja ewentualnie poprawie
Przekształć aby obliczyć drugą przekątną.
Do obliczenia boku rombu można skorzystać z tw. Pitagorasa, ponieważ przekątne przecinają sie pod kątem prostym.
Jeżeli będzie jakiś problem, napisz swoje rozwiązanie, ja ewentualnie poprawie
Przekątna i obwód rombu
przekątna wyniosła 6 pierwiastek z 3. . Ale patrzyłam na wyniki z tylu książki i obwód się równa 4 pierwiastek z 57.. więc chyba coś nie tak jest.. Proszę o pomoc..
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Przekątna i obwód rombu
\(\displaystyle{ P=24 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1} \cdot d_{2}}\)
\(\displaystyle{ 24 \sqrt{3} = \frac{1}{2} \cdot 8 \sqrt{3} \cdot d_{2}}\)
\(\displaystyle{ 24 \sqrt{3} = 4 \sqrt{3} \cdot d_{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{2} = \frac{24 \sqrt{3} }{4 \sqrt{3} } =6}\)
\(\displaystyle{ a^2= \frac{1}{2}d_{1}^2 + \frac{1}{2}s_{2}^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 = (4 \sqrt{3} )^2 + 3^2}\)
\(\displaystyle{ a^2=48+9=57}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{57}}\)
\(\displaystyle{ O=4a = 4 \sqrt{57}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1} \cdot d_{2}}\)
\(\displaystyle{ 24 \sqrt{3} = \frac{1}{2} \cdot 8 \sqrt{3} \cdot d_{2}}\)
\(\displaystyle{ 24 \sqrt{3} = 4 \sqrt{3} \cdot d_{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{2} = \frac{24 \sqrt{3} }{4 \sqrt{3} } =6}\)
\(\displaystyle{ a^2= \frac{1}{2}d_{1}^2 + \frac{1}{2}s_{2}^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 = (4 \sqrt{3} )^2 + 3^2}\)
\(\displaystyle{ a^2=48+9=57}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{57}}\)
\(\displaystyle{ O=4a = 4 \sqrt{57}}\)