Kat ostry równoległoboku ma miare 30 stopni...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
grzesiiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 13 razy

Kat ostry równoległoboku ma miare 30 stopni...

Post autor: grzesiiek »

Kąt ostry rónoległoboku ma miarę 30 stopni. Odległość punktu przecięcia przekątnych równoległoboku od jego boków są odpowienio równe 2 oraz 6. Oblicz pole równoległoboku i dlugosc jego krótszej przekątnej.
arecek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 93 razy

Kat ostry równoległoboku ma miare 30 stopni...

Post autor: arecek »



Kolory miały zapewnić czytelność , ale wyszło jak zawsze...

a)
Do obliczenia pola równoległoboku potrzebujemy jego podstaw.
\(\displaystyle{ P = sin\alpha |AB||AD|}\)

Korzystając z tego że przekątne równoległoboku dzielą się na połowy , znamy skale podobieństwa trójkątów BSL , KBD.
\(\displaystyle{ |DK| = 2|SL| = 4}\)

\(\displaystyle{ |AD| = \frac{|KD|}{sin\alpha} = 8}\)

Drugą podstawę liczymy podobnie , |AB| = 24

\(\displaystyle{ P = \frac{24*8}{2} = 96}\)

b)
Długość przekątnej łatwo policzyć np z twierdzenia cosinusów.
Awatar użytkownika
grzesiiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 13 razy

Kat ostry równoległoboku ma miare 30 stopni...

Post autor: grzesiiek »

ale wlasnie wiedzialem jak obliczyc AD tylko z tym AB mam problem...
arecek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 93 razy

Kat ostry równoległoboku ma miare 30 stopni...

Post autor: arecek »

Identycznie



Podobieństwo trójkątów DSN , DBM. |BM| = 12
Trojkąt protokątny ABM : \(\displaystyle{ |AB| = \frac{|BM|}{sin \alpha} = 24}\)
Awatar użytkownika
grzesiiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 13 razy

Kat ostry równoległoboku ma miare 30 stopni...

Post autor: grzesiiek »

rzeczywiscie, wielkie dzieki
ODPOWIEDZ