Bardzo bym prosił o pomoc w tych zadankach.
Obliczanie wycinków
Obliczanie wycinków
a) Promień większego koła \(\displaystyle{ R=a=10}\)
Promień małego \(\displaystyle{ r=a \sqrt{2} -R = 10 \sqrt{2} -10}\)
Pole zacieniowane \(\displaystyle{ P _{z} = a ^{2} - \frac{\pi r ^{2} }{4} - \frac{\pi R ^{2} }{4}}\)
b)\(\displaystyle{ R=h}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} * 12 *9}\)
\(\displaystyle{ c ^{2} = 12 ^{2} + 9 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} c * h}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} * 12 *9=\frac{1}{2} c * h}\)
Wyliczasz h i liczysz pole zacieniowane \(\displaystyle{ P _{z} = \frac{1}{2} * 12 *9 - \frac{\pi R ^{2} }{4}}\)
Promień małego \(\displaystyle{ r=a \sqrt{2} -R = 10 \sqrt{2} -10}\)
Pole zacieniowane \(\displaystyle{ P _{z} = a ^{2} - \frac{\pi r ^{2} }{4} - \frac{\pi R ^{2} }{4}}\)
b)\(\displaystyle{ R=h}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} * 12 *9}\)
\(\displaystyle{ c ^{2} = 12 ^{2} + 9 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} c * h}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} * 12 *9=\frac{1}{2} c * h}\)
Wyliczasz h i liczysz pole zacieniowane \(\displaystyle{ P _{z} = \frac{1}{2} * 12 *9 - \frac{\pi R ^{2} }{4}}\)
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, o 19:54 przez S1K0R, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 24 mar 2009, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecinek
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 13 razy
Obliczanie wycinków
W zadaniu 1. promień mniejszego koła obliczysz z różnicy przekątnej i promienia większego okręgu:
\(\displaystyle{ r=10 \sqrt{2} -10}\) Zakładając, że umiesz obliczyć pole 1/4 pola koła, to powinieneś umieć dokończyć zadanie.
Co do zadania 2 to zauważ, że promień koła jest równy wysokości poprowadzonej z kąta prostego,
przeciwprostokątną policzysz z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ c= \sqrt{144+81}= 15}\)
Z dwóch wzorów na pole:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 12 \cdot 9=P= \frac{1}{2} \cdot 15 \cdot r \Leftrightarrow r= \frac{36}{5}}\)
Dalej powinieneś sobie poradzić.
\(\displaystyle{ r=10 \sqrt{2} -10}\) Zakładając, że umiesz obliczyć pole 1/4 pola koła, to powinieneś umieć dokończyć zadanie.
Co do zadania 2 to zauważ, że promień koła jest równy wysokości poprowadzonej z kąta prostego,
przeciwprostokątną policzysz z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ c= \sqrt{144+81}= 15}\)
Z dwóch wzorów na pole:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 12 \cdot 9=P= \frac{1}{2} \cdot 15 \cdot r \Leftrightarrow r= \frac{36}{5}}\)
Dalej powinieneś sobie poradzić.