prosiłabym , o sprawdzenie tego zadania .
Ania chce pomalowac ściany swego pokoju , których łączna powierzchnia wynosi 56 m^2 dwoma kolorami.Do pomalowania 3/7 powierzchni zamierza użyć farby żółtej , do pozostałej powierzchni - farby niebieskiej. Wydajność żółtej farby to 1 litr na 6 m^2 a farby niebieskiej 1 litr na 8 m^2 .Ile farby trzeba kupic zeby Ania mogła pomalowac pokój ?
P=56 m^2
3/7 - farba żółta 1 litr na 6 m^2
4/7 - farba niebieska 1 litr na 8 m^2
56 * 3/7=24 m^2 , 65*4/7= 32 m^2 .... 24=6x 32=8x .wyjdzie ze trzbe uzyc po 4 litry ....Nie mam odpowiedzi i dlatego chce zeby zostało to sprawdzone.
[edit] Temat, zapis, blok/ariadna