Na kole opisano romb. Stosunek pola koła do pola rombu wynosi \(\displaystyle{ 3,14\sqrt{3}:8}\).
Wyznacz miarę kąta ostrego rombu.
na kole opisano romb...
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
na kole opisano romb...
\(\displaystyle{ \frac{P_{k}}{P_{r}}=\frac{\pi r^2}{a\cdot 2r}=\frac{\pi r}{2a}=\frac{3,14 \sqrt{3} }{8}\\
a=\frac{4 \pi r}{3,14 \sqrt{3} }=\frac{4r }{\sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{2r}{a}\\
sin\alpha=\frac{2r}{\frac{4r }{\sqrt{3} }}\\
sin\alpha=\frac{ \sqrt{3} }{2}\\
\alpha=60^o}\)
a=\frac{4 \pi r}{3,14 \sqrt{3} }=\frac{4r }{\sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{2r}{a}\\
sin\alpha=\frac{2r}{\frac{4r }{\sqrt{3} }}\\
sin\alpha=\frac{ \sqrt{3} }{2}\\
\alpha=60^o}\)