1.W rownolegloboku o obwodzie 208cm przekatne sa dwusiecznymi katow, a ich dlugosc maja do siebie jak 5:12. Oblicz dlugosc tych przekatnych.
2.W rownolegloboku ABCD o obwodzie 26cm przekatna DB ma dlugosc 7 oraz kąt ABC=120stopni. Oblicz dlugosci bokow w rownolegloboku.
planimetria - Rownoległobok
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
planimetria - Rownoległobok
1.
Równoległobok występujący w zadaniu jest rombem.
Oblicz bok z obwodu.
Przekątne z Pitagorasa i zależności 'mają się do siebie jak 5:12'.
2.
x,y-boki równoległoboku
Układ równań:
x+y=13
+
twierdzenie cosinusów dla trójkąta o bokach x, y, 7 i kącie 60 stopni
Równoległobok występujący w zadaniu jest rombem.
Oblicz bok z obwodu.
Przekątne z Pitagorasa i zależności 'mają się do siebie jak 5:12'.
2.
x,y-boki równoległoboku
Układ równań:
x+y=13
+
twierdzenie cosinusów dla trójkąta o bokach x, y, 7 i kącie 60 stopni