Trójkąt równoramienny, cosinus kąta przy podstawie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
adegid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 16:33
Płeć: Mężczyzna

Trójkąt równoramienny, cosinus kąta przy podstawie

Post autor: adegid »

W trójkącie równoramiennym ABC (|AC|=|BC|) poprowadzono wysokości CK oraz AM. Wiedząc, że \(\displaystyle{ |AB| ^{2}}\)=|CK|*|AM| wyznacz cosinus kąta przy podstawie trójkąta.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Trójkąt równoramienny, cosinus kąta przy podstawie

Post autor: Ateos »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \tg \alpha= \frac{2|CK|}{|AB|} \\ \sin \alpha= \frac{|AM|}{|AB|} \end{cases} \Rightarrow \cos \alpha= ...}\) pokombinuj jeszcze z wyrazami ciagu geometrycznego
ODPOWIEDZ