pole trojkata rownoramienneg wpisanego w okrag
pole trojkata rownoramienneg wpisanego w okrag
oblicz pole trojkata rownoramiennego o kacie przy wierzchołku 120 stopni jesli trojkat ten jaest wpisany w okrag o promieniu 4
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
pole trojkata rownoramienneg wpisanego w okrag
Z twierdzenia sinusów łatwo wywnioskować:
Skoro jest to trójkąt równoramienny, więc ma dwa kąty przy podstawie takie same, nie mogą być to kąty 120 bo nie:) suma katow trojakcie musi wynosic 180 wiec 180-120=60
60:2=30
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin30}}\) =2R
czyli a=16
pole trojkata wynosi P=\(\displaystyle{ a ^{2}}\) *sin120
To juz chyba dasz rade policzyc:D
Chyba powinno być dobrze:)
Skoro jest to trójkąt równoramienny, więc ma dwa kąty przy podstawie takie same, nie mogą być to kąty 120 bo nie:) suma katow trojakcie musi wynosic 180 wiec 180-120=60
60:2=30
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin30}}\) =2R
czyli a=16
pole trojkata wynosi P=\(\displaystyle{ a ^{2}}\) *sin120
To juz chyba dasz rade policzyc:D
Chyba powinno być dobrze:)