Oblicz pole czworokąta przedstawionego na rysunku, jeżeli \(\displaystyle{ d_{1}=16cm}\) , \(\displaystyle{ d_{2}=7cm}\) i \(\displaystyle{ |BO|=|DO|}\)
oto link do ryusunku ---->
pole czworokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 20:03
- Płeć: Kobieta
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
pole czworokąta
Nie, to jest deltoid. Nie ma powiedziane, że |AO|=|CO|. Pole faktycznie obliczamy wzorem:
\(\displaystyle{ P=\frac{d_1 \cdot d_2}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{d_1 \cdot d_2}{2}}\)