oblicz długosc przekątnej trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: miasto
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 11 razy

oblicz długosc przekątnej trapezu

Post autor: xxxxx »

W trapezie ABCD, gdzie AB i CD to podstawy dane są: AB=7,5 BC=5,25 CD=3,75 DA=3. Oblicz długość przekątnej. Jak dla mnie dziwne to zadanie. Przecież są 2 przekatne a to nie jest trapez równoramienny...
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

oblicz długosc przekątnej trapezu

Post autor: wilk »

jak się uprzeć to można obliczyć obie przekątne
według mnie trzeba rozwiązać układ równań z trzema niewiadomymi gdzie h to wysokość
a x i y to przyprostokątne dwóch róznych trójkątów które są utworzone przez wysokość, odpowiednie długości boków i "kawałki dłuższej podstawy"
te równania to :
x+y = 7-3.75
\(\displaystyle{ x ^{2}+h ^{2} =3 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h ^{2}+y ^{2} =5.25 ^{2}}\)
gdy wyliczymy te trzy niewiadome będziemy mieć trójkąty prostokątne utworzone przez wysokości przekątne i kawałki dłużeszej podstawy i z Tw Pitagorasa będzie można policzyć przekątne
mam nadziję że się nie pomyliłem i w miarę jasno wytłumaczyłem miłego liczenia ..
ODPOWIEDZ