Trapez ABCD
Trapez ABCD
W trapezie ABCD podstawa AB ma długość 18cm,ramię AD jest równe 4, a kąty ostre BAD równa się 60 stopni i kąt ABC r owna się 45 stopni.Oblicz pole tego trapezu.
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
Trapez ABCD
a = 18
b= a-(x+y)
h/x=tg 60
h/y= tg45
h/4=sin 60 => z tego obliczysz h, podstawisz do dwóch powyższych równań i będziesz miała x i y. Jak masz x i y obliczysz b. Wtedy masz juz komplet danych do obliczenia pola. a,b,h Podstawowego wzoru chyba nie musze przypominać
Jak chcesz rysunek to pisz, zaraz zrobie
b= a-(x+y)
h/x=tg 60
h/y= tg45
h/4=sin 60 => z tego obliczysz h, podstawisz do dwóch powyższych równań i będziesz miała x i y. Jak masz x i y obliczysz b. Wtedy masz juz komplet danych do obliczenia pola. a,b,h Podstawowego wzoru chyba nie musze przypominać
Jak chcesz rysunek to pisz, zaraz zrobie
Trapez ABCD
bardzo prosze o rysunek,ale funkcji trygonometrycznych to jeszcze nie mielismy-nie da rady tego obliczyc bez tych funkcji??
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
Trapez ABCD
Obrazek:
Pewnie da się jakoś z wykorzystaniem trójkątów 30,60,90 i 45,45,90
Zaraz zobaczę
Pewnie da się jakoś z wykorzystaniem trójkątów 30,60,90 i 45,45,90
Zaraz zobaczę
Trapez ABCD
cześc nie chciałem nowego tematu otwierac prosze o rozwiązanie bo doszedłem do połówki i stanąłem
jak by się komu nudziło to bardzo prosze... nie wiem co z kątami zrobic, kopie w książkach i lipa...
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 44 cm, a długość dłuższej podstawy jest równa 20 cm. Oblicz pole tego trapezu, jeśli wiadomo, że przekatna dzieli kąt ostry trapezu na połowy.
jak by się komu nudziło to bardzo prosze... nie wiem co z kątami zrobic, kopie w książkach i lipa...
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 44 cm, a długość dłuższej podstawy jest równa 20 cm. Oblicz pole tego trapezu, jeśli wiadomo, że przekatna dzieli kąt ostry trapezu na połowy.
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
Trapez ABCD
Po narysowaniu przekątnej i zaznaczeniu kątów, łatwo można zauważyć, że jest to prostokąt, w którym dłuzszy bok to 20 Jako ze obwód równa się 44, to krótszy bok równa się 2 Pole 20*2 =40