Obliczenie kąta stworznego przez sieczne.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ryszardb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 lis 2008, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz.

Obliczenie kąta stworznego przez sieczne.

Post autor: ryszardb »

Mam pytanie.
Wykarz ze miara kąta beta zawartego między dwoiema siecznymi które przecinaja sie w punkcie Z równa jest połowie różnicy miar kątów środkowych odpowiedającym łukom AD i BC. Zawartymi między siecznymi.
AU
AU
208170.jpg (1.86 KiB) Przejrzano 39 razy
-- 27 kwietnia 2009, 21:30 --wie ktoś jak zrobić?? pojutrze mam sprawdzian z tego i chciałbym potrafić zrobić to zadanie.
kuba958
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 24 mar 2009, o 17:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecinek
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 13 razy

Obliczenie kąta stworznego przez sieczne.

Post autor: kuba958 »

Niech dany punkt przecięcia będzie punktem P.
Poprowadź odcinek BD.
Masz wtedy a=180-BDP-DBP=180-BDC-(180-ABD)=ABD-BDC. Kąt ABD to połowa kąta ASD, a kąt BDC to połowa kąta BSC (zależność między kątem wpisanym a środkowym). Stąd teza.
ODPOWIEDZ