Dlugosci bokow trojkata
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Dlugosci bokow trojkata
Wysokość \(\displaystyle{ |CD|}\) dzieli bok \(\displaystyle{ |AB|=|AD|+|BD|}\).
Długość \(\displaystyle{ AD}\) obliczamy z twierdzenia Pitagorasa.
Następnie wykorzystując informację o stosunku kąt, zapiszmy
\(\displaystyle{ \angle ACB = 3 \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \angle CBD = \angle ADC= \alpha}\)
Ponieważ trójkąt \(\displaystyle{ \Delta BCD}\) jest prostokątny to
\(\displaystyle{ 3 \alpha = 90^{\circ} \iff \alpha = 30^{ \circ}}\)
dalej już z górki
Długość \(\displaystyle{ AD}\) obliczamy z twierdzenia Pitagorasa.
Następnie wykorzystując informację o stosunku kąt, zapiszmy
\(\displaystyle{ \angle ACB = 3 \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \angle CBD = \angle ADC= \alpha}\)
Ponieważ trójkąt \(\displaystyle{ \Delta BCD}\) jest prostokątny to
\(\displaystyle{ 3 \alpha = 90^{\circ} \iff \alpha = 30^{ \circ}}\)
dalej już z górki