Udawadnianie zalozenia

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Adaśko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 23 paź 2008, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LO
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 2 razy

Udawadnianie zalozenia

Post autor: Adaśko »

Wykaz, ze srednia arytmetyczna dlugosci przyprostokatnych w trojkacie prostokatnym jest rowna sumie dlugosci promienia okregu opisanego na trojkacie i dlugosci promienia okregu wpisanego w ten trojkat.
Awatar użytkownika
Marmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 75 razy

Udawadnianie zalozenia

Post autor: Marmon »

Narysuj trójkąt prostokątny, wpisz w niego okrąg, zaznacz promienie prostopadłe do każdego z boków, promień \(\displaystyle{ r}\) podzieli ci przeciwprostokątną na dwa odcinki nazwijmy je \(\displaystyle{ x,y}\), wpisując okrąg poprowadziłeś dwusieczne kątów, polataj teraz po małych trójkątach i zobacz gdzie jeszcze występuje \(\displaystyle{ x,y}\)

dojdziesz mniej wiecej do tego (zależy od oznaczeń)
\(\displaystyle{ a=x+r}\)
\(\displaystyle{ b=r+y}\)
\(\displaystyle{ c=x+y}\)

Teraz spróbuj sam dowieść reszty...
ODPOWIEDZ