Witam,
-W trójkącie, którego pole jest równe 27cm^2, dwa boki mają długość 18cm i 6cm. Jaką miarę ma kąt zawarty miedzy tymi bokami?
-Na okręgu o promieniu 3cm opisano trapez, którego katy przy dłuższej podstawie mają miary 30 i 60st. Oblicz pole trapezu
Pozdro
kąt pole trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 maja 2008, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
kąt pole trapez
1.
P=27
a=18
b=6
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a \cdot b \cdot sin\gamma}\)
\(\displaystyle{ 27 = \frac{1}{2} \cdot 18 \cdot 6 \cdot sin\gamma}\)
\(\displaystyle{ sin\gamma = \frac{27}{54} = \frac{1}{2} = 30^o}\)
P=27
a=18
b=6
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a \cdot b \cdot sin\gamma}\)
\(\displaystyle{ 27 = \frac{1}{2} \cdot 18 \cdot 6 \cdot sin\gamma}\)
\(\displaystyle{ sin\gamma = \frac{27}{54} = \frac{1}{2} = 30^o}\)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
kąt pole trapez
ZAD.2.
Oznaczmy sobie \(\displaystyle{ c,d}\) jako długości ramion trapezu.
Korzystamy z informacji podanych w treści, czyli
\(\displaystyle{ \frac{h}{c}= \sin \frac{\pi}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{h}{d}= \sin \frac{\pi}{6}}\)
Wykorzystaj informacje o tym, że trapez jest opisany na okręgu, czyli \(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
Oznaczmy sobie \(\displaystyle{ c,d}\) jako długości ramion trapezu.
Korzystamy z informacji podanych w treści, czyli
\(\displaystyle{ \frac{h}{c}= \sin \frac{\pi}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{h}{d}= \sin \frac{\pi}{6}}\)
Wykorzystaj informacje o tym, że trapez jest opisany na okręgu, czyli \(\displaystyle{ a+b=c+d}\)