proszę o pomoc:
Sprawdź czy trójkat jest ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny:
a=8
b=7
c=5
(tw. cosinusów)
dziękuję
sprawdź czy trójkat jest ostrokątny, rozwartokątny, prostoką
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 09:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 7 razy
sprawdź czy trójkat jest ostrokątny, rozwartokątny, prostoką
żeby sparwdzić czy trójkąt jest prostokątny wystarczy żeby skorzystać z twierdzenia pitagorasa:
akwadrat+bkwadrat=ckwadrat
5kw+7kw=8kw
25+49=64
74=/64
prawa nie równa się lewej, więc to na pewno nie jest trójkąt prostokątny .
akwadrat+bkwadrat=ckwadrat
5kw+7kw=8kw
25+49=64
74=/64
prawa nie równa się lewej, więc to na pewno nie jest trójkąt prostokątny .
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
sprawdź czy trójkat jest ostrokątny, rozwartokątny, prostoką
Jeśli z tw kosinusów to :
\(\displaystyle{ 8^2=7^2+5^2-2\cdot 7\cdot 5 cos\alpha}\)
Jeśli otrzymasz dodatni kosinus to masz trójkąt ostrokątny.
Ps. Istnieją łatwiejsze sposoby.
\(\displaystyle{ 8^2=7^2+5^2-2\cdot 7\cdot 5 cos\alpha}\)
Jeśli otrzymasz dodatni kosinus to masz trójkąt ostrokątny.
Ps. Istnieją łatwiejsze sposoby.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
sprawdź czy trójkat jest ostrokątny, rozwartokątny, prostoką
No można również z analogii do Pitagorasa. Wyobraź sobie trójkąt prostokątny (w którym \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}}\))
Chyba łatwo jest zgadnąć, jaki jest trójkąt gdy:
\(\displaystyle{ a)\ a^{2}+b^{2}<c^{2} \\ b)\ a^{2}+b^{2}>c^{2}}\)
Pozdrawiam.
Chyba łatwo jest zgadnąć, jaki jest trójkąt gdy:
\(\displaystyle{ a)\ a^{2}+b^{2}<c^{2} \\ b)\ a^{2}+b^{2}>c^{2}}\)
Pozdrawiam.