1.Pole trójkąta równobocznego wynosi 25 pierwiastków z 3.Oblicz wysokość tego trójkąta.
2.Jeden z boków prostokąta ma długość 6 cm,a jego przekątna jest o 2 cm dłuższa od drugiego boku.Oblicz pole i obwód tego prostokąta oraz długość jego przekątnej.
wyskość trójkąta przekątna
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 09:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 7 razy
wyskość trójkąta przekątna
1.
skoro p=25 pierwiastków z 3
to musisz wyliczyć a ze wzoru na pole trójkąt równobocznego, czyli p=(2kwadratpierwiastek z 3)/4
25 pierw. z 3=(akwadr.pierw z 3)/4 }*4
100pierw z 3 = akwadratpierw z 3 / kasujesz po obu stronach pierw z 3
100 = a kwadstat/ podzielić na kwadrat
a=10
h= (apierwiastek z 3)/2
h=5 pierwiastek z 3.
skoro p=25 pierwiastków z 3
to musisz wyliczyć a ze wzoru na pole trójkąt równobocznego, czyli p=(2kwadratpierwiastek z 3)/4
25 pierw. z 3=(akwadr.pierw z 3)/4 }*4
100pierw z 3 = akwadratpierw z 3 / kasujesz po obu stronach pierw z 3
100 = a kwadstat/ podzielić na kwadrat
a=10
h= (apierwiastek z 3)/2
h=5 pierwiastek z 3.
- Arst
- Użytkownik
- Posty: 767
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: University of Warwick
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 50 razy
wyskość trójkąta przekątna
Ad.1
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\)
wyznaczasz ze wzoru na P długość a i wstawiasz do wzoru na h.
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\)
wyznaczasz ze wzoru na P długość a i wstawiasz do wzoru na h.