twierdzenie cosinusów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

twierdzenie cosinusów

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc:

Oblicz długość boku c trójkata ABC, jeśli:

\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ b=6}\)
\(\displaystyle{ \gamma=120 ^{o}}\)

dziękuję
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

twierdzenie cosinusów

Post autor: Arst »

\(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2-2abcos\gamma}\)
podstawić i wyliczyć

edit: uwaga na \(\displaystyle{ cos120^o=cos(180^o-60^o)=-cos60^o}\) (dużo osób gubi ten minus )
ODPOWIEDZ