Oblicz długość boków równoległoboku
- grzesiiek
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 13 razy
Oblicz długość boków równoległoboku
W równolegloboku ABCD przekatna DB ma dlugosc 7. Wiedzac, ze obwod rownolegloboku wynosi 26, kąt ABC=120 stopni, oblicz dlugosc bokow rownloalegloboku.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz długość boków równoległoboku
\(\displaystyle{ a+b=13}\) oraz \(\displaystyle{ 7^2=a^2+b^2-2abcos60^0}\)
To drugie dla ułatwienia obliczeń zapisać w postaci
\(\displaystyle{ (a+b)^2-3ab=7^2}\)
To drugie dla ułatwienia obliczeń zapisać w postaci
\(\displaystyle{ (a+b)^2-3ab=7^2}\)