pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 09:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 22 razy
pole trójkąta
W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła przeciwprostokątną na odcinki dł.2 i 18.oblicz pole tego trójkąta oraz stosunek pola koła wpisanego w ten trójkąt do pola koła opisanego na tym trójkącie
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
pole trójkąta
z twierdzenia wiemy, że
\(\displaystyle{ h ^{2}= 18*2}\)
\(\displaystyle{ h=6}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}* (18+2)*6=60}\)
Liczymy przypstostokątne
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab=60}\)
\(\displaystyle{ ab=120 / ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}b^{2}=14 400}\)
\(\displaystyle{ a^{2}= \frac{14 400}{b^{2}}}\)
i z pitagorasa
\(\displaystyle{ \frac{14 400}{b^{2}}+b^{2}=20^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{14 400}{b^{2}}+ \frac{b ^{4} }{b ^{2} } =400}\)
\(\displaystyle{ b ^{4} +14 400=400b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b ^{4}-400 b^{2} + 14 400=0}\)
\(\displaystyle{ b ^{2}=t}\)
\(\displaystyle{ t ^{2} -400t+14 400=0}\)
Delta i pierwiastki
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= 320}\)
\(\displaystyle{ t=40 \vee t=360}\)
\(\displaystyle{ b^{2}=40 \Rightarrow b=2 \sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=360 \Rightarrow a=6 \sqrt{10}}\)
r, R - promienie okręgu wpisanego i opisanego
\(\displaystyle{ r= \frac{a+b-c}{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{6 \sqrt{10}+2 \sqrt{10}-20 }{2}=4 \sqrt{10}-10}\)
\(\displaystyle{ R=0,5c=10}\)
\(\displaystyle{ P m= (260-8\sqrt{10})\pi}\)
\(\displaystyle{ P d= 100 \pi}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{(260-8\sqrt{10})\pi }{100 \pi} = \frac{13-4 \sqrt{10} }{5}}\)
mogłam się gdzieś pomylić w obliczeniach
\(\displaystyle{ h ^{2}= 18*2}\)
\(\displaystyle{ h=6}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}* (18+2)*6=60}\)
Liczymy przypstostokątne
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab=60}\)
\(\displaystyle{ ab=120 / ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}b^{2}=14 400}\)
\(\displaystyle{ a^{2}= \frac{14 400}{b^{2}}}\)
i z pitagorasa
\(\displaystyle{ \frac{14 400}{b^{2}}+b^{2}=20^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{14 400}{b^{2}}+ \frac{b ^{4} }{b ^{2} } =400}\)
\(\displaystyle{ b ^{4} +14 400=400b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b ^{4}-400 b^{2} + 14 400=0}\)
\(\displaystyle{ b ^{2}=t}\)
\(\displaystyle{ t ^{2} -400t+14 400=0}\)
Delta i pierwiastki
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= 320}\)
\(\displaystyle{ t=40 \vee t=360}\)
\(\displaystyle{ b^{2}=40 \Rightarrow b=2 \sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=360 \Rightarrow a=6 \sqrt{10}}\)
r, R - promienie okręgu wpisanego i opisanego
\(\displaystyle{ r= \frac{a+b-c}{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{6 \sqrt{10}+2 \sqrt{10}-20 }{2}=4 \sqrt{10}-10}\)
\(\displaystyle{ R=0,5c=10}\)
\(\displaystyle{ P m= (260-8\sqrt{10})\pi}\)
\(\displaystyle{ P d= 100 \pi}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{(260-8\sqrt{10})\pi }{100 \pi} = \frac{13-4 \sqrt{10} }{5}}\)
mogłam się gdzieś pomylić w obliczeniach