cześć wszystkim.
mam wielką prośbę do Was ! na poniedziałek muszę zrobić 18 zadań z matmy na ocene.
z tego przedmiotu jestem bardzo, bardzo słaby.
chciałbym Was poprosić chociaż o rozwiązanie kilku zadań, nie musicie wszystkich, podam 9.
gdyby ktoś miał czas i chęć to bardzo bym był wdzięczny.
1.Oblicz pole kwadratu o boku 12 cm. Wynik podaj w dm[2]
2.Oblicz pole kwadratu, jeżeli jego obwód wynosi 20 dm.
3.Przekątna kwadratu ma długość 5 cm. Oblicz pole kwadratu.
4.Prostokąt o wymiarach 7 dm i 40 cm podzielono przekątną na dwa trójkąty. Oblicz pole jednego trójkąta.
5.Jedna przekątna rombu wynosi 7 cm, a druga jest dwa razy dłuższa. Oblicz pole tego rombu.
6.Pan Tomasz kupił działkę o powierzchni 1500 m[2]. Ile arów ma ta działka ?
7.Oblicz promień i pole koła, którego obwód jest równy 6,28 dm.
8.Oblicz pole trapezu, którego podstawy mają długość 14 cm i 6 cm, a wysokość wynosi 4,5 cm.
9.Oblicz pole półkola wiedząc, że jego średnica jest równa 8 cm.
wiem, że to dużo, ale może Wy mi spróbujecie pomóc.
z góry ogromne dzięki.
Pola figur płaskich.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Pola figur płaskich.
1.
\(\displaystyle{ 1 dm = 10 cm}\)
\(\displaystyle{ 12cm = 1,2 dm}\)
\(\displaystyle{ P=a^2 = 1,2^2 = 1,44 dm^2}\)
2.
\(\displaystyle{ O=4a}\)
\(\displaystyle{ 20=4a}\)
\(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ P=a^2 = 25dm^2}\)
3.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d^2}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 5^2 = 12,5 cm^2}\)
4. Po podzieleniu powstały 2 równe trójkaty prostokatne
\(\displaystyle{ 40cm = 4 dm}\)
lub
\(\displaystyle{ 7 dm = 70 cm}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a \cdot b}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} \cdot 7 \cdot 4 = 14 dm^2}\)
lub \(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} \cdot 70 \cdot 40 = 1400 cm^2}\)
5.
\(\displaystyle{ d_{1} = 7}\)
\(\displaystyle{ d_{2} = 4 \cdot d_{1} = 28}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1} \cdot d_{2} = 98 cm^2}\)-- 25 kwietnia 2009, 12:37 --6.
\(\displaystyle{ 1ar = 100m^2}\)
\(\displaystyle{ 1500 m^2 = \frac{1500}{100} = 15 arów}\)
7.
\(\displaystyle{ O=2 \cdot \pi \cdot r}\)
\(\displaystyle{ 6,28 = 2\pi \cdot r}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{3,14}{\pi} = 1 dm lub 100 cm}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r^2 = \pi dm^2 lub 100 cm^2}\)
8.
a=14, b=6, h=4,5
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(a+b) \cdot h = 45cm^2}\)
9.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}\pi r^2}\)
średnica=2r
r=4
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}\pi \cdot 4^2 = 8\pi \approx 25,12 cm^2}\)
\(\displaystyle{ 1 dm = 10 cm}\)
\(\displaystyle{ 12cm = 1,2 dm}\)
\(\displaystyle{ P=a^2 = 1,2^2 = 1,44 dm^2}\)
2.
\(\displaystyle{ O=4a}\)
\(\displaystyle{ 20=4a}\)
\(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ P=a^2 = 25dm^2}\)
3.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d^2}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 5^2 = 12,5 cm^2}\)
4. Po podzieleniu powstały 2 równe trójkaty prostokatne
\(\displaystyle{ 40cm = 4 dm}\)
lub
\(\displaystyle{ 7 dm = 70 cm}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a \cdot b}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} \cdot 7 \cdot 4 = 14 dm^2}\)
lub \(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} \cdot 70 \cdot 40 = 1400 cm^2}\)
5.
\(\displaystyle{ d_{1} = 7}\)
\(\displaystyle{ d_{2} = 4 \cdot d_{1} = 28}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1} \cdot d_{2} = 98 cm^2}\)-- 25 kwietnia 2009, 12:37 --6.
\(\displaystyle{ 1ar = 100m^2}\)
\(\displaystyle{ 1500 m^2 = \frac{1500}{100} = 15 arów}\)
7.
\(\displaystyle{ O=2 \cdot \pi \cdot r}\)
\(\displaystyle{ 6,28 = 2\pi \cdot r}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{3,14}{\pi} = 1 dm lub 100 cm}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r^2 = \pi dm^2 lub 100 cm^2}\)
8.
a=14, b=6, h=4,5
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(a+b) \cdot h = 45cm^2}\)
9.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}\pi r^2}\)
średnica=2r
r=4
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}\pi \cdot 4^2 = 8\pi \approx 25,12 cm^2}\)