zadanie z Pp rombu :/

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
juventinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 lut 2006, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Turynu :)

zadanie z Pp rombu :/

Post autor: juventinho »

Podłoga w pokojach, w których nocowali uczniowie, ułożona była z płytek w romby. Stosunek długości przekątnych jednej płytki (rombu) wynosi 3 : 4, a bok płytki madługość 20 cm. Oblicz pole powierzchni takiej płytki. Zapisz obliczenia.

to chyba jest smiesznie proste, ale prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

zadanie z Pp rombu :/

Post autor: Vixy »

romb ma boki równe , korzystasz z tw. Pitagorasa 1/4 b^2=400 -9/64 b^2.... wyjdzie ze d1= 32 , d2=24 . Podstawiasz do wzoru P= 1/2 d1*d2
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

zadanie z Pp rombu :/

Post autor: DEXiu »

Albo szybciej - skoro stosunek długości przekątnych jest 3:4, to stosunek ich połówek (przypomnę, że przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym i dzielą wzajemnie na połowy) również będzie 3:4. Wychodzi ładny trójkąt prostokątny o pitagorejskim stosunku boków 3:4(:5), więc skoro nasze 5 odpowiada 20 cm, to 3 odpowiada 12 a 4 - 16, skąd połówki przekątnych mają odpowiednio dł. 12 i 16. Dalej jak u smerfetki18
ODPOWIEDZ