1) Na okręgu o promieniu r opisano trapez równoramienny. Punkt styczności okręgu z ramieniem dzieli go w stosunku 1:4. Obliczyć pole trapezu.
2) Na okręgu opisano trapez prostokątny. Podstawy trapezu mają długości 2 i 6 cm. Obliczyć pole.
Pola trapezów
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Pola trapezów
ZAD.2.:
Z własności okręgu wpisanego w trapez, mamy \(\displaystyle{ h+c=8}\) a z tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ h^2+4^2=c^2}\)
Pole \(\displaystyle{ P=4h}\)
Z własności okręgu wpisanego w trapez, mamy \(\displaystyle{ h+c=8}\) a z tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ h^2+4^2=c^2}\)
Pole \(\displaystyle{ P=4h}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pola trapezów
1.Idzie z tego, że końce ramienia i środek okręgu tworzą trójkąt prostokątny.
Z jego własności (ramię podzielone na odcinki x i 4x) mamy \(\displaystyle{ r=\sqrt{x\cdot 4x}}\).
Z jego własności (ramię podzielone na odcinki x i 4x) mamy \(\displaystyle{ r=\sqrt{x\cdot 4x}}\).