Witam, jestem w podbramkowej sytuacji pani strasznie się na nas wkurzyła i zadała kilkanaście zadań, a mnie nie było dłuższy czas w szkole. Więc proszę o ich rozwiązanie. Oto one:
1. Środek okręgu wpisanego w trójkąt leży w punkcie przecięcia się:
a. dwusiecznych kątów b. symetralnych boków c. stycznych d. środkowych e. wysokości
2. Środek okręgu opisanego na trójkącie leży w punkcie przecięcia się:
a. dwusiecznych kątów b. symetralnych boków c. stycznych d. środkowych e. wysokości
3. Środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym leży:
a. wewnątrz trójkąta b. na zewnątrz trójkąta c. na krótszej przyprostokątnej d. na dłuższej przyprostokątnej e. w środku przeciwprostokątnej
4. Pięciokąt foremny posiada:
a. środek symetrii b. środek symetrii i pięć osi symetrii
c. pięć osi symetrii d. posiada tylko środek symetrii e. nie posiada osi symetrii
5. W okrąg o promieniu 2r wpisano sześciokąt foremny. Obwód sześciokąta wynosi:
a. 2r b. r c. 6r d. 12r e. 4r
6. W okrąg o promieniu 2r wpisano sześciokąt foremny. Pole sześciokąta wynosi:
a. 12r do 2 potęgi pierwiastki z 3
b. 6r do 2 potęgi pierwiastki z 3
c. 3r do 2 potęgi pierwiastki z 3
d. r do 2 potęgi pierwiastki z 3
e. 6r do 2 potęgi
7. Kąt między krótszą przekątną sześciokąta foremnego i bokiem wynosi:
a. 60 b. 120 c. 135 d. 45 e. 240
8. Miara kąta wewnętrznego dziesięciokata foremnego wynosi:
a. 120 b. 108 c. 144 d. 124 e. 135
9. Siedmiokąt foremny posiada:
a. 7 przekątnych b. 8 przekątnych c. 12 przekątnych d. 14 przekątnych e. 20 przekątnych
10. Suma miar wszystkich kątów wewnętrznych ośmiokąta foremnego wynosi:
a. 144 b. 1440 c. 1080 d. 1000 e. 108
11. W sześciokąt foremny o boku 10cm wpisano koło. Pole koła wynosi:
a. 100 pi cm2 b. 5 pi cm2
c. 25 pi cm2
d. 75 pi cm2 e. 200 pi cm2
12. W sześciokąt foremny o boku 10cm wpisano koło. Obwód koła wynosi:
a. 10 pi pierwiastki z 3 cm
b. 5 pi pierwiastki z 3 cm
c. 100pi pierwaistki z 3 cm
d. 25pi cm
e. 100 cm
13. Na kole o średnicy 20 cm opisano kwadrat. Kwadrat ma obwód o długości:
a. 40cm b. 80cm c. 160cm d. 120cm e. 200cm
14. Na kole o promieniu 10cm opisano kwadrat i w to koła wpisano kwadrat. Stosunek pól tych kwadratów wynosi:
a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 e. 5
15. Wykonano rabat w kształcie sześciokąta foremnego o boku 4 m, foremnego następnie jego boki i jedną najdłuższą przekątna obsadzono krzewami róż, sadząc je co 2 m. Na rabacie posadzono
a. 12 róż b. 14 róż c. 15 róż d. 16 róż e. 18 róż
16.
Jaki procent pola koła opisanego na sześciokącie foremnym stanowi pole koła wpisanego w ten sześciokąt?
Kilka zadań A, B, C, D
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Kilka zadań A, B, C, D
a. dwusiecznych kątów1. Środek okręgu wpisanego w trójkąt leży w punkcie przecięcia się:
a. dwusiecznych kątów b. symetralnych boków c. stycznych d. środkowych e. wysokości
b. symetralnych boków2. Środek okręgu opisanego na trójkącie leży w punkcie przecięcia się:
a. dwusiecznych kątów b. symetralnych boków c. stycznych d. środkowych e. wysokości
e. w środku przeciwprostokątnej3. Środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym leży:
a. wewnątrz trójkąta b. na zewnątrz trójkąta c. na krótszej przyprostokątnej d. na dłuższej przyprostokątnej e. w środku przeciwprostokątnej
b. środek symetrii i pięć osi symetrii4. Pięciokąt foremny posiada:
a. środek symetrii b. środek symetrii i pięć osi symetrii
c. pięć osi symetrii d. posiada tylko środek symetrii e. nie posiada osi symetrii
d. 12r5. W okrąg o promieniu 2r wpisano sześciokąt foremny. Obwód sześciokąta wynosi:
a. 2r b. r c. 6r d. 12r e. 4r
b. 6r do 2 potęgi pierwiastki z 36. W okrąg o promieniu 2r wpisano sześciokąt foremny. Pole sześciokąta wynosi:
a. 12r do 2 potęgi pierwiastki z 3
b. 6r do 2 potęgi pierwiastki z 3
c. 3r do 2 potęgi pierwiastki z 3
d. r do 2 potęgi pierwiastki z 3
e. 6r do 2 potęgi
c. 1448. Miara kąta wewnętrznego dziesięciokata foremnego wynosi:
a. 120 b. 108 c. 144 d. 124 e. 135
d. 14 przekątnych9. Siedmiokąt foremny posiada:
a. 7 przekątnych b. 8 przekątnych c. 12 przekątnych d. 14 przekątnych e. 20 przekątnych
c. 108010. Suma miar wszystkich kątów wewnętrznych ośmiokąta foremnego wynosi:
a. 144 b. 1440 c. 1080 d. 1000 e. 108
d. \(\displaystyle{ 75 \pi cm^2}\)11. W sześciokąt foremny o boku 10cm wpisano koło. Pole koła wynosi:
a. 100 pi cm2 b. 5 pi cm2
c. 25 pi cm2
d. 75 pi cm2 e. 200 pi cm2
a. \(\displaystyle{ 10 \pi \sqrt{3} cm}\)12. W sześciokąt foremny o boku 10cm wpisano koło. Obwód koła wynosi:
a. 10 pi pierwiastki z 3 cm
b. 5 pi pierwiastki z 3 cm
c. 100pi pierwaistki z 3 cm
d. 25pi cm
e. 100 cm
13. Na kole o średnicy 20 cm opisano kwadrat. Kwadrat ma obwód o długości:
a. 40cm b. 80cm c. 160cm d. 120cm e. 200cm
b. 80cm
b. 214. Na kole o promieniu 10cm opisano kwadrat i w to koła wpisano kwadrat. Stosunek pól tych kwadratów wynosi:
a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 e. 5
c. 15 róż15. Wykonano rabat w kształcie sześciokąta foremnego o boku 4 m, foremnego następnie jego boki i jedną najdłuższą przekątna obsadzono krzewami róż, sadząc je co 2 m. Na rabacie posadzono
a. 12 róż b. 14 róż c. 15 róż d. 16 róż e. 18 róż
\(\displaystyle{ 75 \%}\)16.
Jaki procent pola koła opisanego na sześciokącie foremnym stanowi pole koła wpisanego w ten sześciokąt?
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 15 razy
Kilka zadań A, B, C, D
Na szczęście jej nie było dziś w szkole ale jakby mógł mi ktoś dać obliczenia do ostatniego zadania to byłbym wdzięczny.
P.S oczywiście pomógł poleciało
P.S oczywiście pomógł poleciało
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Kilka zadań A, B, C, D
promień okregu opiasnego na sześciokącie - \(\displaystyle{ r=a}\)
\(\displaystyle{ P_{opisanego} = a^2 \pi}\)
promień okregu wpisanego w sześciokat \(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{wpisanego} = (\frac{a \sqrt{3} }{2})^2 \pi = \frac{3a^2 \pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{3a^2 \pi}{4}}{a^2\pi} = \frac{3}{4} = 0,75 = 75 \%}\)
\(\displaystyle{ P_{opisanego} = a^2 \pi}\)
promień okregu wpisanego w sześciokat \(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{wpisanego} = (\frac{a \sqrt{3} }{2})^2 \pi = \frac{3a^2 \pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{3a^2 \pi}{4}}{a^2\pi} = \frac{3}{4} = 0,75 = 75 \%}\)