Oblicz kosinusy wszystkich kątów w trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ozix56
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 10 wrz 2008, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy

Oblicz kosinusy wszystkich kątów w trójkącie

Post autor: ozix56 »

Treść zadania:

W trójkącie równoramiennym ABC, w którym AC=BC wysokość CE jest dwa razy dłuższa od wysokości AD. Oblicz kosinusy wszystkich kątów wewnętrznych trójkąta ABC.

AU
AU
e37ae7871af1d106m.jpg (2.95 KiB) Przejrzano 80 razy
[/url]

Co wiem:
Nie wiem nawet jak zacząć...
Awatar użytkownika
Marmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 75 razy

Oblicz kosinusy wszystkich kątów w trójkącie

Post autor: Marmon »

\(\displaystyle{ P=0.5 ah}\)

\(\displaystyle{ |AD||BC|=|AB||CE|}\)

Potem Tw Cos na kąt ACB
funkcje trygonometryczne na kąt przy podstawie
ODPOWIEDZ